top of page

HEBREJI – MLAĐA ISTORIJA NARODA NAKON NASELJAVANJA U KANAANU I FORMIRANJE PRVIH DRŽAVA (KRALJEVINA)

Hebreji su na početku svog razvoja bili sasvim skroman I neznatan narod, a arheologija nam danas govori o tome kako su početkom Gvozdenog doba na visoravnima Samarije javljala nova naselja čiji je broj narastao od 25 na preko 300 u vrlo kratkom vremenskom period (u 11. I 10. veku p.n.e). U ovim naseljima je živelo oko 40.000 Hebreja, pa je njihov broj tako veoma sličan Filistincima, još jednom naseljenom narodu u istoj oblasti. Do 10. veka p.n.e. položeni su I prvi temelji slabe hebrejske države u severnijim delovima pobrđa.

Kraljevstvo Samarije bilo je sastavljeno od deset plemena koja su kasnije strašno nastradala od moćne Asirije pa su zbog toga ostala upamćena u istoriji kao “Deset izgubljenih plemena Izrailja”.


Hebrejska tradicija tvrdi da naziv Samarija potiče od reči šamer što je značilo “straža”, jer je ova oblast služila kao predstraža za napade neprijatelja u središte naseljenog hebrejskog naroda. Kraljevstvo se kasnije orijentisalo više na oblast oko osvojenog grada Jerusalima I dobilo naziv Izrael, ali je u to vreme među okolnim narodima bio češći naziv “Zemlja Omrija”, po mitskom predaku Omriju. Kasnije je važio jedan poznatiji naziv “Zemlja Davida” po jednom od najvećih heroja I vladara starog Izrailja, Davida.

Doba Saula, Davida I Solomona smatra se vrhuncem u razvoju starih hebrejskih država. To je posledica ujedinjavanja hebrejskog naroda pod jednom državom, kao I slabljenje regionalnih sila poput Asirije I Egipta. Naročito se izdvaja vladavina Solomona, koji je nazivan carem, I u čije vreme su mnoge okolne države priznavale vlast Izraela I kada su se zemlje Izrailja obogatile I kada je izgrađen čuveni hram u Jerusalimu.

Međutim, zlatno doba Izraela trajalo je veoma kratko ponajviše zbog siromašne zemlje I nedostatka ljudstva, pa je već 720. godine p.n.e. Izrael pao pod vlast Asirije, kada je po prvi put srušen Jerusalim. Judeja, južnije hebrejsko kraljevstvo palo je nešto kasnije, 586. godine.

Tada je veliki deo hebrejskog stanovništva raseljen, po staroj tradiciji asirskog ratovanja. Neki od Hebreja su se vratili u svoju domovinu generacijama kasnije I uspostavili ono što se naziva Hasmonejskim kraljevstvom, na teritoriji Judeje, Samarije I Galileje. To je međutim bila vrlo slaba državna tvorevina I na kraju je potpala pod tadašnju svetsku silu – Rimsko carstvo.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page