top of page

PROBOJNA SEKIRA I TESLA - MESOPOTAMSKO ORUŽJE U BRONZANOM DOBU

Ovaj tip oružja nađen je u kraljevskim grobnicama Ura, mesopotamskog grada koji je smatran jednim od najstarijih centara Sumerske civilizacije. Nađeno je tri očuvana primerka, dva od bronze i jedan od zlata. Pretpostavlja se da su ovakva oružja nosili stražari i čuvari palata, kao i kraljevski telohranitelji. Sa slike se jasno vidi da se ovde radi o navlačnom bojne sekire, koji je mogao da se pravi i u vidu tesle (ili bradvi), koji je izgleda bio češće korišćen od vertikalnih sečiva u to staro doba.

eff4fb62c807457effff82dfffffe417.jpg

Sekire odnosno tesle ovog oblika takođe su nađene u grobnicama kasnijih vremena, iz perioda vladavine Asirije nad celom Mesopotamijom i čini se da je to bilo oružje redovne vojske. Bojna sekira/tesla je izgleda zamenila kameni buzdovan kao glavno napadačko oružje zbog proširene primene šlemova i oklopa za telo koje buzdovan više nije mogao da probije. Zbog toga su bila potrebna probojna uža i oštrija sečiva što su sekire/tesle ispunjavale.

1024px-Axe_blade_Adad-nirari_I_Louvre_AO29146.jpg

Sekire ovog tipa međutim nestaju dosta rano iz primene pa ih možemo ograničiti na Bronzano doba Asirije. Pored Mesopotamije one se javljaju i u Kanaanu i Egiptu.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page