top of page

POSEČNE SEKIRE -PRIMITIVNE BOJNE SEKIRE ASIRACA U BRONZANOM DOBU

O ovakvim sekirama smo već govorili na stranama o civilizaciji Egipta (koja je dosta vladala Kanaanom i Sirijom) i Kanaana. To su bile raznolike po strukturi a po funkciji veoma slične sekire kojima je moglo samo da se vrše posečni potezi, a ne i probojni, pa je njihova upotrebljivost protiv bolje oklopljenih protivnika bila vrlo mala. I pored toga one su bile dosta korišćene (naročito u Bronzanom dobu) zbog svoje jednostavnosti, lakoće izrade, i zato što su bile jeftine.

eff4fb62c807457effff82fbffffe417.jpg

U ovakve posečne sekire možemo ubrojati delta i epsilon sekire (po obliku odgovarajućih grčkih slova) kod kojih se dugačko usko sečivo pričvršćavalo za drvenu držalju na dva kraja pomoću klinova. Svojevrsni razvoj i napredak ovakvih posečnih sekira ostvaren je uvođenjem okastih i naročito kljunastih sekira gde je sečivo moglo da vrši i određene probojne funkcije.

eff4fb62c807457effff82e3ffffe417.jpg

Na slici gore vidimo mesopotamsku bronzanu posečnu sekiru, klasičnu epsilon sekiru koja se kačila na dugačku drvenu držalju. Konkretni primerak nađen je na teritoriji Asirije i datira se na 1300. godinu p.n.e. Ispod nje je prikazana sirijska okasta sekira koja ima nešto napredniji način spajanja sa držaljom jer se ova provlačila kroz centralni prorez a zatim dodatno pričvršćivala vezama.



Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page