top of page

ASIRSKI BUZDOVANI I SEKIRE - POMOĆNA ORUŽJA

Asirci su koristili metale da prave različita napadačka oružja, između ostalih bodeže, mačeve i koplja koje smo već opisali, a pored toga i sekire i buzdovane. Sekire i buzdovani nisu bili primarno oružje rata za Asirce već su imali određene pomoćne uloge. U opisivanju ovih oružja je veoma bitno o kojem dobu razvoja Asirske države govorimo, jer je funkcija ovih tipova oružja opadala ili rasla u određenim periodima.

Picture3.png

Sekire su kao bojno oruđe mnogo više korišćene u Bronzanom dobu razvoja, kada nije bilo uređenije vojske, već su ratnici sami pribavljali svoje oružje, i borili se (manje-više) haotično i pojedinačno na bojištima. Kada je Asirija dostigla potreban stepen državnosti i kada je uvedena stajaća vojska, bojna sekira izgubila je dosta na svom značaju jer su glavno oružje postali koplje i bodež, pored uvek prisutnog i korišćenog luka sa strelama naravno.

Picture4.png

Tokom Novoasirskog carstva sekira gotovo u potpunosti gubi svoju bojnu funkciju i koristi se tek kao alatka među inženjerskim i opsadnim trupama asirske vojske. Buzdovan je sa svoje strane prešao faze od glavnog napadačkog oružja na prelazu iz Neolita u Bakarno/Bronzano doba do signalnog i ceremonijalnog predmeta u vidu kratkih skiptara tokom poslednjih vekova Asirije.



Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page