top of page

KLJUNASTA SEKIRA - NAJRAZVIJENIJI TIP SEKIRE U SREDNJE BRONZANO DOBA

Kljunasta bronzana sekira je izumljena na teritoriji današnjeg južnog Izraela početkom II milenijuma p.n.e. Ona je bila suštinski bitan deo ratne opreme kanaanskih pešadinaca. Glava od bronze stavljana je na dršku,od nekog tvrdog drveta, recimo jasena. Metal je stavljan tako što je drvo praktično ubacivano u izlivenu cev na zadnjem delu sekire, što je sasvim različito od starije, lošije i primitivnije prakse umetanja glave sekire u procep u drvetu (tip klinaste sekire).

Picture3.png

Glava sekire je dodatno pričvršćivana kožnim vezama koje su prolazile kroz dodatne proreze u metalu i obmotavale se oko glave sekire i drveta drške. Ovakav oblik sekire i način vezivanja glave mogao je vrlo lako da probije bronzani šlem i oklop za telo protivnika.

Picture4.png

Stara kanaanska/egipatska kljunasta sekira, iz II milenijuma p.n.e. Sekira sa ovalnom (dakle ne preterano zašiljenim) vrhom i kratkom masivnom oštrivom, centralnim grebenom i dva karakteristična “okca”. Ovakve sekire prilično liče na kljun patke, pa odatle potiče i njihovo ime. Okca, tj. prorezi u metalu smanjivala su težinu sekire, ali još bitnije, omogućavala dodatno učvršćivanje glave za dršku pomoću kožnih vezica. Primerci ovakvih sekira mogu se naći širom Levanta (starog Kanaana), uključujući teritorije današnjeg Izraela, Libana, Sirije, ali i južnije u Egiptu, pa su tako karakteristika Bronzanog doba u ovom regionu.



Kljunasta sekira je bila vojno-tehnološka inovacija Bliskog istoka u Bronzanom dobu. To je naslednik manjeg tipa sekire sa okcem, koja nije bila u toj meri probojna kao kasnija kljunasta sekira. Kljunasta sekira je bila u toj meri efikasna a pritom i jednostavna za izradu da je dugo zadržala svoj oblik čak i u Gvozdenom dobu (gde je glava naravno pravljena od gvožđa).

Picture6.png

Ovaj prelepi primerak je zoomorfna glava sekire, poznata kao varijanta “kljunaste sekire”. On se u suštini sastoji od cevi ili proreza za ubacivanje drvene drške, i gotovo trougaone oštrice, sa dva okrugla okca. Metal je zadobio tamnu mutnu patinu od milenijuma stajanja u zemlji, što nam omogućuje da vidimo urezane detalje na oštrici.

Picture7.png

Postoje međutim i druge, naravno prilično slične, varijante kljunaste sekire. Jedna od njih je polukružna forma sa dva okca gotovo pravilnog kružnog oblika.




Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page