top of page

ORUŽJE DANA 25.11.2014. GODINE - SAVREMENE VOJNIĆKE ČIZME ZA DŽUNGLU


džungla4.jpg

Vojničke čizme za džunglu jesu deo vojne opreme koja je napravljena za ratovanje u vlažnim i vrelim šumskim uslovima, u kojima standardne kožne čizme postaju neudobne ili nedovoljno dobre. Čizme za džunglu imaju proreze za provetravanje stopala a ponekad i delove od platna u gornjem delu, kako bi se olakšala cirkulacija vazduha i i isticanje nakupljene vlage.

džungla6.jpg

Primena vojničkih čizmi za džunglu javlja se pre Drugog svetskog rata, kada su mali vojni odredi američke vojske u Panami dobijali čizme sa gumenim i platnenim delovima na testiranje u vlažnim uslovima. Takve čizme pravljene su sa idejom da se omogući kretanje vazduha u njima, kao i da se omogući ulazak vlage (jer je to svakako bilo neizbežno) ali i njeno isticanje. Posebno se vodilo računa o zaštiti od insekata, prašine, blata i peska.

džungla1.jpg

U prvim godinama Vijetnamskog rata, neke američke jedinice bile su opremljene „tropskim“ vojničkim čizmama tipa M-1945 koji je izmišljen još krajem II svetskog rata. Kasnije je ovaj tip unapređen u M-1966 čizmi za džunglu. Ovakve čizme pravljene su od više materijala sklopljenih u slojeve, poput najlona, gume, tkanine i kože. U maju 1966. Godine posle većeg broja prijava povreda nogu i stopala kada su američki vojnici upadali u vijetnamske zamke za životinje, čizme za džunglu dobile su i ojačanje u vidu čeličnih pločica. Američke vojne čizme za džunglu postale su popularne i u vojsci Australije i Novog Zelanda.

džungla7.jpg

Američke čizme za džunglu poslužile su kao uzor za dizajn čuvenih vojničkih čizama za pustinje, koje su mnogi američki vojnici nosili tokom Pustinjske oluje 1991. godine, u ratu u Afganistanu i Iraku 2001. I 2003. godine. Najveće firme u Americi koje i dalje prave vojničke čizme za džunglu jesu Altama i Velko. Njihovi proizvodi su uglavnom u crnoj boji, sa poboljšanim materijalima za selektivno propuštanje spoljašnjih materija. Od 2005. Godine američki marinci više ne nose crne čizme za džunglu već braon čizme sa delovima od obrnute kože i gore-teks lana.

džungla8.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page