top of page

ORUŽJE DANA 12.11.2014.GODINE, GUNGDO, KOREJSKI MALI KOMPOZITNI LUK ILI POLULUK

Korejski luk je tip kompozitnog luka koji se posebno pravio od rogova azijskog rečnog ili močvarnog govečeta, primetno manjih dimenzija od sličnih tipova kompozitnih lukova. Pored toga što je kompozitni (napravljen od slojeva različitih materijala) to je i refleksni luk jer mu se kraci u opuštenom stanju krive unazad, dalje od strelca. Veliki broj različitih podtipova korejskog luka standardizovani su u jedan oko 1900. godine.

korejskiluk1.jpg

Korejski mali luk se povlači palcem, pa zahteva palačni prsten. Korejski palačni prsten razlikuje se od mandžurijskog, mongolskog ili turskog prstena iste namene. Korejski poluluk je najsličniji hunskom luku, a u manjem stepenu i mongolskom zbog toga što je refleksnog tipa, ali je manjih dimenzija. Velika razlika u izbacivanju strele u odnosu na druge tipove kompozitnih lukova odnosi se na to što se strela postavlja sa desne (spoljašnje) strane zategnutog luka, a ne sa leve (unutrašnje).

korejskiluk7.jpg

Mongolskim osvajanjem Koreje odredi strelaca postaju glavni vid korejske vojske. Sablje i koplja korejski i kineskih ratnika nisu mogli da zaustave mongolske strele, pa su ostala pešadijska oružja odbačena u korist luka i strele.

korejski luk3.jpg

Mnogi korejski legendarni ratnici i vođe bili su čuveni pre svega kao vrhunski strelci. Jedan korejski strelac ubio je japanskog gusara sa dve istovremeno izbačene strele gde je prva zbacila šlem sa glave Japanca, a druga prošla kroz njegovo oko. Korejski poluluk u velikoj meri je zaslužan za odbijanje japanske invazije na Koreju koja je izvršena u 16. veku, jer japanski samuraji nisu uspevali da priđu dovoljno blizu braniocima od korejskih strela.

korejskiluk5.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page