top of page

ORUŽJE DANA 12.11.2014. GODINE – TOMBAK, INDONEŽANSKO KRIS-KOPLJE

Koplja se na indonežanskim ostrvima Javi i Sumatri nazivaju tombak, dok se na malajskom poluostrvu slična ostrva nazivaju lembing. Ovakva koplja povezana su sa kris bodežima u tom smislu što vrlo često imaju zakrivljeno-talasasta sečiva, baš kao i kris. Koplje je verovatno starije oružje od bodeža a tek vremenom su zakrivljena sečiva počela da se koriste samostalno, ili na vrlo kratkoj držalji.

tombak2.jpg

Zakrivljena kris-koplja se prvi put javljaju u 14. veku u oblasti jugoistočne Azije. Indonežani su bili veoma maštoviti u izradi kris-koplja i tokom vremena su izmislili veoma veliki broj različitih oblika, od kojih su neki veoma izražajni i pokazuju ljudske figure ili svete životinje, dok druga kris-koplja imaju po nekoliko glava. Kris-koplja sa dve glave nazivaju se dvisule, a sa tri trišule, baš kao i trozupci kod Hindusa.

tombak3.JPG

Držalja tombaka može biti veoma različite dužine, od samo 40 cm do preko 3,5 metra pa takva koplja neizbežno imaju različite namene. Dok se neka koriste za sasvim blisku borbu, poput kris bodeža, druga se bacaju a trećim se neprijatelji drže na odstojanju od par metara. Zanimljivo je da mnogi primerci tombak koplja imaju svoje kanije, odnosno navlake za sečiva, kako bi se ova zaštitila. To naravno ukazuje na činjenicu da zakrivljena koplja nisu bila standardno vojno oružje, već više simbolično i ceremonijalno, namenjeno šepurenju elitne klase.

tombak4.JPG

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page