top of page

VERIŽNI OKLOP (VERIŽNJAČA) - AZIJSKI LANČANI OKLOPI

Lančani oklop odnosno verižnjače pojavile su se na Bliskom istoku i širem području Azije nakon rimskih osvajanja i dodira azijatski naroda sa Rimskom vojskom. Prvi koji su masovnije usvojili verige na istoku bili su Persijanci u 3. veku nove ere (Sasanidi) ali njihove verižnjače bile su tek dopuna ljuskastom i lamelarnom tipu oklopa, koji iako tehnološki inferiorni, zadržavaju svoju tradicionalnu popularnost.

450px-Eastern_riveted_armor.JPG

Verižni oklop je na istoku korišćen kao zaštita teških konjanika, ali i njihovih konja. Azijski lančani oklop bio je generalno nešto laganiji i slabiji od evropskog i često je pravljen u obliku verskih simbola kao znak kovačkih radionica i kao “božanska zaštita”. Verižni oklop se spominje i u Kuranu kao dar koji je Alah uputio Davidu.

1369182654329.jpg

Slike - Verižni tipovi oklopa u Indiji, sa ojačanjima od punog metala. Vrižni oklop pojavio se na indijskom potkontinentu za vreme Mugala (mongolskih osvajača i vladarske dinastije)


Iz oblasti Bliskog istoka verižni oklop je brzo usvojen u centralnoj Aziji među Sogdijancima, i među Indijcima na jugu. Mongolske vojske ga međutim nisu često i masovno koristile zbog težine oklopa, ali i zbog skupe i teške izrade. U Indiji je postao veoma popularan, korišćen je u kombinaciji sa pločastim oklopom i održao se među vojskama indijskih maharadža sve do Britanskog osvajanja ovog potkontinenta.

a48.jpg

Vojnici Otomanskog carstva koristili su verižnjače sa delovima punog metala naširoko, i to sve do 18. veka. Ovaj tip oklopa koristili su kako pripadnici turske konjice tako i elitne pešadije, poput janjičara. Otomanski Turci su zaslužni i za širenje lančanog oklopa na područje Severne Afrike gde su ga prihvatili egipatski konjanici, mameluci, kao i sudanski ratnici koji su ga pravili sve do 20. veka.

fb33c1a28f4997ed74e77efa507b683a.jpg

Slike - Ratna oprema otomanskog elitnog ratnika iz 18. veka


Verige su stigle u Kinu kada su njihovi vazali iz centralne Afrike plaćali danak caru Tangu 718. godine u naturi, delimično i u ratnoj opremi. Kinezi su ovaj tip zaštite nazvali “vezivni oklop”. Od tog doba verižnjače se uvoze i koriste u Kini, ali se i ne proizvode masovno. Zbog svog kvaliteta, savitljivosti i udobnosti bio je visoko cenjen i njega su nosili oni značajniji i bogatiji ratnici koji su mogli da ga priušte.


Što se tiče Koreje, lančani oklop stigao je tamo nešto kasnije u odnosu na Kinu, i njega su nosili pripadnici carske garde i vojni generali.




Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page