top of page

ORUŽJE DANA 31.08.2014. GODINE – BULAVA, KOZAČKI BUZDOVAN

Bulava je jedan tip ceremonijalnog buzdovana ili skiptara koji je korišćen tokom vladavine Kozaka. Sama reč je turskog porekla. Na ukrajinskom jeziku bulava znači toljaga, buzdovan, palica ili skiptar, kako u vojnom tako i u paradnom smislu. Ukrajinski Atamani su gotovo uvek prikazivani u punoj ratnoj opremi zajedno sa svojim bulavama.

bulava1.jpg

Bulave su najčešće nosili i koristili takozvani hetmani, vojni zapovednici najvišeg vojnog čina (odmah ispod monarha) u periodu od 15. do 18. veka u Kraljevini Poljskoj i Poljsko-Litvanskom savezu. Takođe je bio čest predmet u rukama Atamana Ukrajine, tj. vrhovnog vojnog zapovednika Kozačke države (Kozačkog Hetmanata).

bulava5.JPG

Bulava je u suštini bio fino izliven i iskovan skiptar od gvožđa, odnosno čelika. Imao je oblik dekorisane lopte odnosno kugle, sa dodacima ili perima.Dužina mu je bila od pola metra do jedno metra. Primerci vladara i plemića često su pozlaćivani ili izrađivani u celosti od nekog plemenitog metala. Iako je sigurno vukao korene od tipično bojnog buzdovana namena bulave bila je gotovo isključivo ceremonijalna, tj. kao statusni simbol vladara i ratničkog plemstva.

bulava2.JPG

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page