top of page

ORUŽJE DANA 23.08.2014. GODINE – TOKI POU TANGATA, MAORSKA BOJNA SEKIRA/TESLA

Toki Pou Tangata (ili Toki Hohoupu kako se zove među nekim od maorskih plemena) jeste vrsta horizontalne sekire odnosno tesle (bradve) koju su Maori sa Novog Zelanda koristili kao bojno oružje. Naziv je sastavljen od više reči gde se prva reč „toki“ odnosi na generalno na sekire ili slične udaračko-posečne predmete koje se koriste kao alatke u svakodnevnom životu.

toki3.jpg

Tangata ili Hohoupu odnosi se na to da sekira-toki pripada ratniku, znači da je ratničko oružje. U kasnije doba razvoja Maorskog društva (nakon dolaska Evropljana) Toki Pou Tangata ostala je da služi kao statusni simbol poglavica (Ariki) maorskih plemena. To je danas značajan nacionalni i tradicionalni simbol Maora.

toki5.png

Toki ima kratku oblu dršku, sa glavom koja je izrezbarena na vrhu. Ova specifična izrezbarena drvena glavčina služi kao postolje za sečivo koje se u novije doba pravilo od metala a ranije od žada (zelenog kamena), veoma tvrde vrste stena koja se mogla naći na Novom Zelandu između ostalih mesta. Sečivo se ubacuje u prorez i pričvršćuje kožnim i biljnim kaiševima (trakama kože ili puzavicama). Obična Toki sekira pravi se bez mnogo detalja i ukrasa. Za razliku od nje, Toki Pou Tangata detaljno je izrezbarena i ukrašena i pored funkcije oružja igra ulogu ceremonijalnog predmeta.

toki2.jpg

Toki se u boju koristila za zadavanje završnih udaraca. Pre toga bi se Maori uglavnom tukli dugačkim motkama ili drvenim „sekirama“ ali kako takva oružja nisu imala oštre ivice vadila se toki sekira i protivnik dokrajčivao udarcem u glavu ili vrat.

toki1.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page