top of page

ORUŽJE DANA 20.08.2014. GODINE – ŠINI, ARAPSKA GALIJA RANOG SREDNJEG VEKA

Glavni ratni brod Arapskih snaga koje su se tokom 8. veka rapidno širile sa istoka prema Mediteranu, dolazeći tako u oštar sukob sa Vizantijom, bila je galija pod nazivom šini. Ova galija je bila sasvim slična plovilima njihovih najljućih protivnika – Vizantinaca - i imala je između 140 i 180 veslača. Veslači su bili plaćeni dobrovoljci, a ne robovi. Dakle, šini je bio tip dromona, vizantijske galije nastale na osnovu liburnije, rimskog ratnog broda.

šini4.jpg

Do sredine 8. veka ovakve galije bile su u defanzivi na moru, jer su morale da se brane protiv neobičnog ali vrlo opasnog oružja Vizantinaca, tzv. „grčke vatre“, i to primenom različitih sistema gašenja vodom i mokrim prekrivačima. Na kraju su Arapi pored istovetnog oblika i konstrukcije galija preuzeli od Grka i grčku vatru. Plovila ovih pomorskih suparnika ostala su veoma slična jer je sve vreme dolazilo do razmene ideja i tehnologije.

šini5.jpg

Glavni problem sa kojim su se suočavale islamske flote bio je nedostatak drvne građe. Na kraju je nedostatak resursa naterao Arape da grade sve veće i veće brodove jer su oni mogli bolje da se brane i više nisu smatrani „potrošnom robom“ već su se branili i čuvali po svaku cenu. Čak i kada bi Vizantinci uspeli da pobede u nekoj pomorskoj bitci Arapi su se trudili da spasu što više drveta iz mora.

šini1.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page