top of page

ORUŽJE DANA 14.08.2014. GODINE – SAVREMENI AMERIČKI USAVRŠENI VOJNI ŠLEM

Usavršeni ili unapređeni vojni šlem (UVŠ) je zaštita za glavu vojnika koju trenutno koristi vojska Sjedinjenih država kao deo standardne bojne opreme svojih trupa. UVŠ je danas proizvod dugog niza amerićkih vojnih šlemova koji kreće još od Drugog svetskog rata, gde je svaki novi tip donosio neka poboljšanja što se konstrukcije i funkcija tiče. To je sofisticirani komad vojne opreme, napravljen od kompozitnih materijala, sa ugrađenom elektronikom i košta pravo malo bogatstvo.

UVŠ4.jpeg

Zadnja varijanta američkog vojnog šlema napravljena je 2003. godine i zamenila je raniji tip šlem sa engleskom oznakom „PASGT“.UVŠ je godinama dobijao i neka nova poboljšanja, poput video ekrana ili daljinske kontrole za oklopna vozila. Trenutno se šlem testira na detonacije eksplozivnih naprava kako bi se poboljšao dizajn unutrašnjosti i kaiševa za pričvršćivanje oko brade, sa ciljem minimizacije broja i ozbiljnosti povreda američkih vojnika.

UVŠ1.jpg

UVŠ u velikoj meri koristi skupocene antibalističke materijale, poput kevlara i tvarona. Na zadnjem delu šlema nalazi se preklopni štitnik koji dodatno štiti vrat i donji deo glave. Ovakav složeni šlem ide u paru sa spoljnim taktičkim prslukom. 2006. godine napravljeno je 100.000 ovakvih šlemova u američkim vojnim fabrikama.

UVŠ2.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page