top of page

ORUŽJE DANA 05.07.2014. GODINE – TRAČKI, (FRIGIJSKI) ŠLEM

Trački ili frigijski šlem (po tračkom plemenu Briga koji su se iselili u Malu Aziju i tamo ostali poznati kao Frigi) bio je tip zaštite za glavu koji je razvijen tokom perioda klasične Grčke i korišćen masovno u Trakiji, Dakiji, Siciliji i Makedoniji a kasnije i širom Rimskog carstva.

a5ea3c96d60bca3605726fae2ca91a43.jpg

Naziv koji je dat ovom tipu šlema potiče od njegovog oblika, tj. konkretno od visokog i isturenog vrha, zbog čega je šlem ličio na kožne kape tračkih, odnosno frigijskih plemena. Kao i ostali grčki šlemovi, i ovaj tip šlema najčešće je izrađivan u bronzi. Kostur šlema je obično pravljen od jednog komada bronze dok se šiljati vrh često naknadno pravio i zakivao.

Phrygianhelmetbase-1.jpg

Karakteristični šiljak šlema (sa pridodatom perjanicom koju je nosio) služio je da zaštiti oči ratnika od sunca kao i čitav gornji deo lica od udaraca upućenih odozgo naniže. Lice je dodatno zaštićeno štitnicima za obraze. Oni su ponekad bili tako široki da su se spajali u centru, ostavljajući prorez samo za nos i oči. Kada se pravio na ovaj način dodavana je i dekoracija koja je imitirala bradu i brkove ratnika.

images-ATP03_3_l.jpg

Frigijski šlem bio je u širokoj upotrebi sve od kraja Klasičnog doba, preko Helenističkog perioda i razvoja Rimskog carstva, zamenjujući prethodni najčešći tip korintskog šlema (koji su nosili hopliti, poput spartanskih recimo).

full26808402.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page