top of page

ORUŽJE DANA 03.08.2014. GODINE – GIZERNA, SREDNJOVEKOVNO DUGAČKO ORUŽJE NA MOTKI

Gizerna (gizarma, bizarma) je sečivo zakačeno na dugačku motku koje je korišćeno u Evropi, približno u periodu od X do XIV veka. Kao i kod drugih sličnih oružja (od kojih smo neka već spominjali i opisivali, poput helebarde, glife, partizane...) tačan oblik i dimenzije ovog oružja nisu precizno definisani, već je svaki primerak bio praktično različit a pritom nalikovao ostalim srodnim vrstama i tipovima.

gizerna3.jpg

Gizernu su pravili i koristili seljaci iz različitih evropskih država Srednjeg veka (Francuska, Švajcarska, Nemačka...) tako što su spajali ručna oružja i oruđa sa dugačkim motkama. U ovom slučaju na drvenu držalju stavljala se kuka za orezivanje čime se dobijalo vrlo opasno bojno oružje. Gizerne su bile odlične protiv teško naoružanih konjanika (glavnih protivnika siromašnih seljaka) jer se kukom vitez lako zbacivao sa sedla. Mana gizerne je bila u tome što se loše pokazivala protiv bolje opremljenih pešaka.

gizerna1.jpg

Početne varijante gizerne imale su samo oštru kuku na držalji, dok kasnije naprednije varijante nose i jedan šiljak pozadi sečiva.

gizerna6.JPG

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page