top of page

ORUŽJE DANA 22.06.2014. GODINE – BRIGANTINA, SREDNJEVEKOVNI BOJNI KAPUT

Brigantina ili brigandina je tip oklopa za telo koji je korišćen tokom Srednjeg veka. Sastojala se od kožne halje ili tunike, na koju su ušivane metalne pločice. Srednjevekovne brigantine su u suštini bile poboljšanje ranijih tipova bojnih kaputa sa pločicama, koje su korišćene tokom 12. veka, sa nešto većim metalnim pločama i ojačanjima.

brigantina2.jpg

Takav oklop je poticao iz Azije i u Evropu je stigao nakon invazije Mongola 1240. godine kada je srušena Kijevska Rusija i ozbiljno ugroženo Mađarsko kraljevstvo. Novi tip oklopa postao je vrlo popularan u Istočnoj Evropi, naročito u Mađarskoj pred kraj 13. Veka. Kada se pokazala kao efikasna protiv napada posečnim oružjem brigantina je postala popularna i u Zapadnoj Evropi.

brigantina4.jpg

Brigantina obično nema rukave. Metalne pločice su često ušivane ili zakivane između dva sloja materijala pa se spolja nisu ni videle. Za razliku od punog pločastog oklopa, brigantina je bila savitljiva i mnogo prijatnija za nošenje. Nosila se u kombinaciji sa štitnicima za ruke i noge, i naravno sa šlemom. Brigantina je bila dovoljno jednostavna i jeftina za izradu pa je bila česta ratna oprema i običnih vojnika ali i vitezova i zapovednika vojski u Evropi 13 i 14. veka.

brigantina1.png

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page