top of page

ORUŽJE DANA 21.05.2014.GODINE – DANSKA SEKIRA

Danska sekira je jedan od najranijih tipova dugačkih velikih bojnih sekira, koja je korišćena u periodu prelaska sa Evropskog vikinškog doba na Srednji vek. Drugi nazivi za ovo oružje bili su Engleska duga sekira, Velika sekira. Tokom 10. I 11. Veka danska sekira postala je popularna i van Skandinavije, i to tamo gde je uticaj Vikinga bio snažan, poput Engleske, Irske i Normandije. Istorijske beleške opisuju dansku sekiru kao oružje ratničke elite u ovom periodu, poput Huskarla u Anglo-Saksonskoj Engleskoj. Za dansku sekiru se govorilo da jednim zamahom može da odseče glavu konja. Pored ovih regiona dansku sekiru koristili su i pripadnici Varjaške garde u Vizantiji, što ne čudi jer su Varjazi bili poreklom sa severa Evrope.

danskasekira1.jpg

Većina danskih sekira iz ranog perioda razvoja pripadali su tipu L i M, po Petersonovoj tipologiji sekira. Sečiva su bila široka i tanka, sa naglašenim „rogovima“ na oba kraja. Posečna dužina je bila različita od primerka do primerka, ali generalno između 20 i 30 cm. Sekire L tipa bile su manja sa uvučenim donjim krajem radi lakšeg posecanja. Kasniji M tipovi su bili znatno veći, sa simetričnijim sečivom.

danskasekira3.jpg

Na osnovu likovnih prikaza iz tog perioda duga sekira za borbu obično je bila dugačka između 0,9 i 1,2 metra, dok su danske sekire bile nešto duže, od 1,5 do 1,7 metra. Primerci ovakvih sekira obično su bili bogato dekorisani, sa zlatnim i srebrnim ukrasima, i sa kvalitetnim čeličnim oštricama. Što se tiče držalje, najčešće su korišćeni hrast i jasen, kao uostalom i za sva duga oružja na motkama.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page