top of page

ORUŽJE DANA 18. 06. 2014. GODINE –RATNA KOLA HUSITA

Ratna kola (eng. War wagon) bila su srednjevekovno transportno i ratno sredstvo koje razvijeno tokom verskih Husitskih ratova. Ovi ratovi odigrali su se početkom 15. Veka (1420-ih godina) kada su se pristalice Jana Husa (verskog vođe) pobunile u Bohemiji protiv vladara koji su nametali katoličanstvo. Ratna kola su bila teško masivno vozilo koje je imao visoke „zidove“ – zaštitne bočne strane sa prorezima za korišćenje lukova i strela, samostrela i topova. Ove strelce i artiljeriju čuvali su pešaci naoružani kopljima, mlatovima i helebardama.

husitikola2.jpg

Takva ratna kola mogla su da se koriste kao napadačko oružje, za proboj neprijateljskih linija, ali još više i bolje za držanje neke odbrambene pozicije.Takvo kombinovano korišćenje topova koji su tek ulazili u primenu i neprobojnih ratnih kola omogućilo je siromašnoj seljačkoj vojsci Husita da se ozbiljno suprostavi mnogostruko snažnijim vojskama Svetog rimskog carstva sačinjenim uglavnom od oklopljenih vitezova na konjima, od kojih, smatrano je, ne postoji adekvatna odbrana.

husitikola3.jpg

Iako smo danas skloni tome da srednjevekovna ratna kola povezujemo sa bogatom tradicijom bojnih dvokolica iz starog doba, ova dva oružja-vozila nemaju istorijske veze. Srednjevekovna ratna kola nastala su prosto ojačavanjem običnih seljačkih prevoznih sredstava. Zanimljivo je međutim primetiti da su Husiti otišli i korak dalje i na osnovu svojih ratnih kola pravili i takozvane „kolske tvrđave“. Ove tvrđave su nosile naziv „lageri“ i bile su sačinjene od nekoliko ratnih kola spojenih u svojevrsne pokretne kule. O njima ćemo pričati neki drugi put.

husitikola8.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page