top of page

ORUŽJE DANA 12.06.2014. GODINE – KAMILE U RATOVIMA KROZ VEKOVE

Vojne jedinice jahača na kamilama javljale su se često kroz istoriju, ali nešto kasnije od ratnih konja i slonova, i to od 853. godine p.n.e. kada je zabeležena njihova prva primena, na onim suvim i pustinjskim podnebljima gde je inače prirodno stanište ovih životinja. Kamile su u ratu služile najčešće kao prevozno sredstvo ali i za ratnike koji su sa njihovih leđa bacali koplja, strele ili koristli vatreno oružje u novije doba.

kamila2.jpg

Jahači na kamilama su bili prirodan izbor u pustinjskim ratovima tokom istorije uglavnom zbog velike prilagodljivosti ovih životinja na nedostatak vlage. Kamile su se naime pokazale znatno otpornije i korisnije u pustinjama i suvim stepama od konja. Pored toga, miris kamila zbunjuje i plaši konje, pa su jahači na kamilama bili savršeno protivoružje klasičnoj konjici. Postoje predanje da je upravo iz ovog razloga još rimski car Klaudije dobavio odred jahača na kamilama kao deo svojih snaga koje su napale Britaniju.

kamila8.jpg

Prva zabeležena primena kamila u ratu desila se u Arabiji 853. Godine p.n.e. kada je arapski kralj Gindibu upotrebio 1000 kamila u Bitci kod Karkara. Kasnija mnogo poznatija primena kamila desila se 547. Godine kada je Kir Veliki, car Persije ratovao sa lidijskim kraljem Krezom. Kasnije su brojni drugi vladari i vojskovođe koristili kamile u ratu, i to uglavnom u Arabiji i Severnoj Africi. Jahači na kamilama i same kamile dobijale su kvalitetan i težak oklop, slično kao katafrakti na konjima. Muslimani su dosta koristili kamile u ratovima u Aziji i Africi, kao i protiv evropskih vojski, kao recimo Otomanski Turci.

kamila3.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page