top of page

ORUŽJE DANA 06.06.2014. GODINE – OKLOP-OGLEDALO (ZRCALO)

Oklop-ogledalo, ili zrcalo na većini istočnoslovenskih jezika, bio je tip oklopa koji je korišćen u Aziji i Evropi sve do 17. veka. Izraz na kineskom jeziku (gde je ovaj tip oklopa takođe bio veoma čest) a koji glasi pinjin, znači „četiri srca“, što odražava oblik oklopa u vidu četiri metalne ploče međusobno spojene zakivcima. Reč „ogledalo“ se javlja u evropskim jezicima zbog toga što je centralna ploča (koja je išla preko grudi ratnika) bila u obliku kružne ploče i zbog uglačanosti i sjaja nalikovala na ogledalo.

zrcalo3.jpg

Oklop-ogledalo je dakle bio pločasti oklop koji je u početku nošen kao dodatna zaštita preko verižnih halja ili tunika. Najstariji primerci ovog tipa oklopa korišćeni su među Keltiberima, nomadima centralne Azije, Rusije i Sibira, zatim u Mongoliji, Indokini, Tibetu... U Srednjem veku ovakav tip oklopa najviše je korišćen u Rusiji odakle i potiče reč „zercalo“ koje se od tog doba nadalje javlja kao pozajmljenica u velikom broju evropskih jezika za takav tip ratne opreme.

zrcalo4.jpg

Zrcalo se sastojalo od manjeg broja ploča koje su činile dve polovine – prednju i zadnju. Svaka od njih imala je središnju ploču koja se nazivala „krug“. Ploča iznad kruga nazivala se“okovratnik“ ili „obruč“. Pored ovoga, prednja strana mogla je da ima i „naramke“ tj. štitnike za ramena, a zadnja „naplećnike“, tj. štitnike za zadnje rame i plećke.

zrcalo1.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page