top of page

ORUŽJE DANA 01.06.2014. GODINE – MANGONEL, SREDNJEVEKOVNI KATAPULT

Mangonel je starofrancuska reč (čije je poreklo grčko – magonon – ratna mašina) za određeni tip katapulta ili bacačko-opsadne sprave koja je korišćena u Srednjem veku. Mangonel je izbacivao proejktile na zidine utvrda i zamkova sa ciljem rušenja i probijanja. Pojam mangonel je često mešan sa trebušet, i te dve reči su često međusobno brkane i zamenjivane kada su se opisivale bacačke sprave. Često se takođe odnosio na opšti pojam opsadnih sprava u Srednjem veku, bez obzira na konkretni tip. Ovakva konfuzija pojmova takođe važi i za reč „katapult“, što je savremeni izraz za staro oružje pod nazivom onager ili divlji magarac.

mangonel4.jpg

Danas međutim znamo da se mangonel razlikovao od trebušeta po tome što je bacao projektile po nižoj trajektoriji i većom brzinom, sa glavnim ciljem da se razbijaju zidine, a ne da se projektili prebace preko, u grad pod opsadom. Vučni trebušeti (koji su se u srednjevekovnim pisanim izvorima nazivali mangonelima) bili su naprave od greda i konopaca. Korišćeni su za bacanje kamenja i zapaljenih predmeta na zidine i neprijateljsku živu silu. Zbog toga je i putanja projektila bila relativno niska.

mangonel1.png

Savremeni prikazi srednjevekovnih mangonela zasnivaju se na napravama sa korpama za izbacivanje kamenja, na kraju dugačke grede. Ovakva konstrukcija međutim bila bi daleko slabija od naprave sa praćkom, kakva je ustvari i bila korišćena u ta stara vremena.

mangonel3.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page