top of page

BITKA KOD KARKARA 853. GODINE P.N.E. - EGIPAT U GVOZDENOM DOBU

Nakrupniji događaji tokom vladavine strane libijske dinastije u Egiptu jeste pokušaj da se ponovo ostvari izvesni uticaj na Bliskom istoku. Osorkon II, faraon Egipta, uz savezništvo brojnih naroda i plemena uključujući Izrailjce, Feničane/Kanaanite, Arape i Novohetska kraljevstva pokušao je 853. godine p.n.e. da se odupre tada veoma moćnoj Asiriji u Bitci kod Karkara. Međutim, Egipćani su pretrpeli poraz, ovaj ad-hok i nespretno sklopljen savez se lako raspao a Asirsko carstvo potvrdilo je svoju dominaciju na širem području Bliskog istoka.

qarmap.jpg

Bitka kod Karkara vođena je 853. godine p.n.e. kada je vojsku asirskog cara Šalmanesera III napala ujedinjena vojska dvanaest kraljevstava, predvođena Hadadezerom, kraljem Damaska i Ahabom, kraljem Izraela. Ta bitka se odigrala kao posledica asirskog osvajanja Sirije ali i zbog pokušaja Egipta pod libijskom dinastijom vladara da povrati svoj uticaj u ovom regionu. Bitka je značajna po tome što je u njoj učestvovalo najviše ratnika na svetu do tada, i što su se na svetskoj pozornici pojavila neka plemena i narodi po prvi put, poput Arapa. Arapi su sa svoje strane po prvi put svetu prikazali nove ratne životinje – kamile.

david_devant_jerusalem.jpg

Dve vojske su se sudarile blizu reke Orontes nakon što je asirski car porazio vladara i vojsku sirskog grada Hamata i dobio svoj danak od velikog centra Alepa. Kako su Semiti koristili broj 12 da opišu mnoštvo, odnosno tuce, nije sasvim sigurno da li je na strani ujedinjene vojske sirijskih gradova i Egipta učestvovalo baš 12 država, ali taj broj je sasvim sigurno bio veliki. U asirskim izvorima navode se sledeći podaci o njihovim protivnicima:

  • Kralj Hadadezer (Damask) imao je 1.200 dvokolica, 1.200 konjanika i 20.000 pešaka;

  • Kralj Hamata imao je 700 dvokolica, 700 konjanika i 10.000 pešaka;

  • Kralj Izraela imao je 2.000 dvokolica i 10.000 pešaka;

  • Biblos je poslao 500 ratnika;

  • Arvad 200 ratnika;

  • Zemlja Jeble (današnji Liban) 200 ratnika;

  • Arabija 1000 kamilara;

kamila8.jpg

Šalmaneserovi zapisi kazuju kako je asirska vojska ubila 14.000 protivnika, zarobila nebrojeno mnogo dvokolica i konja. Međutim, sirijske kraljevine ostale su snažne i izazivale Asiriju i u narednih šest puta, tako da ne možemo biti sigurni u punu pobedu Asirije u Bitci kod Karkara.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page