top of page

ORUŽJE DANA 25.03.2014. GODINE - TURSKI LUK, OTOMANSKI KOMPOZITNI LUK

Turski luk je dvostruko zakrivljeni kompozitni luk koji je korišćen u Otomanskom carstvu. Njegova konstrukcija je slična ako ne i sasvim ista kao kod većine tipičnih azijskih kompozitnih lukova. Dakle, turski luk imao je jezgro od drveta (javor je bio najpoželjniji), sloj od roga neke životinje preko toga sa unutrašnje strane, i životinjske žile sa spoljašnje strane. Takvi slojevi su spajani odnosno lepljeni nekakvim životinjskim lepilom.

Turski luk 5.jpg

Turski luk međutim ima i neke osobene karakteristike. Zakrivljenost je još veća kada je luk opušten, a krajevi luka prave latinično slovo „C“. Kod nekih lukova kruti krajevi (koji se nazivaju kasani) se čak i dodiruju.

Hvat kod turskog luka nije udubljen kao kod drugih azijskih lukova već je ravan sa unutrašnje strane, dok sa spoljašnje nosi8 kvrgu.

Turski luk 3.jpg

Turski luk se u svoje vreme veoma razlikovao od relativno pravih evropskih lukova, i bio je dosta jači u odnosu na evropski luk iste dužine krajeva. Danas se pretpostavlja da se većim turskim lukom moglo ispaljivati na dužinu od preko 400 metara.

Turski luk 1.gif

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page