top of page

ORUŽJE DANA 23.10.2014. GODINE – ŠIŠPAR, INDO-PERSIJSKI BUZDOVAN SA KRILCIMA (PERIMA)

Šišpar je naziv za jedno od mnogobrojnih međusobno sličnih oružja koja su pravljena i korišćena u Indo-persijskoj kulturi Kasnog srednjeg veka I u dobu Renesanse. To je veoma sofisticirano oružje od čelika koje je uglavnom izrađivano u 16, 17, 18. I 19. veku. Karakteristično je po tome što ima masivnu glavu buzdovana sa krilima-perima (uglavnom sa šest, mada ima slučajeva I sa drugim brojem pera, pri čemu mogu postojati I drugi nazivi za takva oružja), dugačku metalnu držalju različitih profila I korpastu dršku poput indijskih mačeva-kandi.

Dužina ovakvog oružja obično je bila oko 80-ak sentimetara, sa odstupanjem od 10 cm gore-dole. Profil držalje je najčešće bio pravougaoni da bi na donjem delu i u predelu drške profil prelazio u obli (okrugli) radi boljeg hvata. Pera buzdovana su veoma pažljivo I detaljno izrađena u različitim oblicima, od prostih ivičastih produžetaka, do spiralnih krivina.

Šišpar se često povezuje I sa Mugalskim carstvom, odnosno dominacijom muslimanskih Čagataj-Turaka (Mongola, odakle potiče I naziv) na Indijskom potkontinentu I u Iranu. Mugalski šišpari su pravljeni od bronze, mesinga, gvožđa I čelika. Pretpostavlja se da je oblik glave buzdovana preuzet iz Evrope, preko Rusije I Ukrajine sa kojima su Mongoli imali žive veze.

Slična (a ponekad I sasvim ista) oružja nazivaju se šašbur, gurj ili gurz, garguz, kandi pansi, dara itd.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page