top of page

ORUŽJE DANA 12.05.2014. GODINE – TURSKI JATAGAN

Jatagan je tip dužeg zakrivljenog bodeža ili kraće sablje koja potiče iz Otomanskog perioda, i koji je korišćen od sredine 16. Do kraja 19. veka. Jatagan je pored centralnog dela turskog otomanskog sultanata bio vrlo zastupljen i u oblastima pod vojnom i kulturnom dominacijom Turaka, poput Balkana recimo.

sablja2.jpg

Jatagan se sastojao od sečiva naoštrenog sa jedne strane, sa izraženom krivinom, i drškom koja je pravljena od dve pločice koja su se zakivale na jezičak. Kraj drške je imao oblik većih ušica. Drške, kao i samo sečivo, su obično bile vrlo detaljno i bogato dekorisane. Dužina sečiva je išla od 60 do 80 cm.

sablja1.jpg

Sečivo je bilo zakrivljeno poput iberijske falkate ili grčkog kopisa, ponekad i sa dvostrukim zakrivljenjem pri vrhu sečiva. Jatagan nije imao štitnike između drške i sečiva pa se lako uklapao u kanije.

sablja3.JPG

Sečivo se inače kovalo od dve vrste čelika, mekšeg za zadnju ivicu sečiva, i vrlo oštrog, sa velikim procentom ugljenika za prednju stranu koja je bila oštra. Drška se obično pravila od kosti, slonovače, rožnatog materijala ili srebra.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page