top of page

ORUŽJE DANA 18.05.2014. GODINE – DESTRIJER, RATNI KONJ

Destrijer je najpoznatiji tip (ne I rasa) konja koja je korišćena u ratne svrhe tokom Srednjeg veka. Na konjima destrijerima jahali su vitezovi u bitkama I na turnirima. Nadimak ovog tipa konja je I “Veliki konj”, zbog svoje veličine ali I značaja koji je imao u istoriji.

destrijer5.jpg

Sama reč destrijer izvodi se iz latinske “dexterius” – sa desne strane, što se odnosi na činjenicu da su konje vitezovi vodili sa desne strane pomoću ulara. Destrijer je I pored svojih kvaliteta bio relativno dak primer u Evropi, iako je dosta cenjen od svih vitezova I plemića. Mnogi ratnici morali su da se zadovolje drugim konjima, manjim I slabijim, poput korsera I ransija. Ova tri navedena tipa konja generalno se nazivaju konjima “jurišnicima”.

destrijer2.jpg

Ratni konji su uglavnom bili mužjaci, pastuvi, koji su odgajani I od malena učeni na rat. Na njima se nije jahalo svakodnevno, niti su nosili teret. Destrijeri su imali veoma jake zadnje noge kojima su mogli brzo da krenu, ali I da se zaustave u mestu, okrenu ili potrče u bočnom smeru. Takođe su imali kratak vrat I mišićave grudi.

destrijer3.JPG

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page