top of page

ORUŽJE DANA 02.06.2014. GODINE – KRIS, INDONEŽANSKI BODEŽ

Kris ili keris je asimetrični bodež koji potiče iz domorodačkih kultura Indonezije I Malezije, ali I Tajlanda, Bruneja I Singapura. Na južnofilipinskim ostrvima naziva se kalis. Kris je čuven zbog svoje sasvim neobične krivudave oštrice, iako mnogi primerci krisa imaju prava sečiva.

Kris se kao predmet-oružje sastoji iz tri dela –bilaha (sečiva), hulua (drške) I varanke (kanija).

kris1.jpg

Svi ti delovi služe kao umetnička dela jer su često detaljno gravirana I načinjena od različitih materijala, metala, dragulja, retkih vrsta drveta, zlata ili slonovače. Postoje I posebni umetnički pravci obrade metala I graviranja koji se odnose na izradu kris bodeža – dapur se naprimer bavi oblikom I dizajnom oštrice, pamor metalnim dekoracijama od legura, a tanguh istorijskom procenom porekla I vrednosti primeraka. U zavisnosti od porekla I izrade, pojedini primerci krisa postižu cenu I po nekoliko desetina hiljada dolara.

kris2.jpg

Sečivo krisa je obično usko, sa širokom asimetričnom osnovom. Broj krivina na sečivu uvek mora biti neparan, od tri do čak trinaest. Krivine sečiva navodno povećavaju oštećenja I povrede koje se ovakvim bodežom mogu naneti jer se širina ulazne rane povećava, zbog čega žrtve napada kris bodežom često iskrvare do smrti.

kris3.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page