top of page

KOLHIDA, NEPRIJATELJ EOLJANA U CRNOM MORU - GRČKO MRAČNO DOBA


Kolhida je bila država u južnom Kavkazu sa bitnim izlaskom na Crno more, u današnjoj republici Gruziji. Tamošnje stanovništvo (poreklom Kartveli) uspelo je da početkom Gvozdenog doba obrazuje solidnu državnu tvorevinu koja je trgovala sa zemljama na Mediteranu, kao i sa državama u azijskom zaleđu, poput Urarćana, Asiraca i Skita. Kao takvi prirodno su došli u sukob sa starim Grcima za prevlast na Crnom moru.

post-66-1182281422.jpg

Kolhida je još u kasnom Bronzanom dobu (od 15. do 11. veka p.n.e.) doživela procvrat metalurgije što joj je omogućilo da izrađuje kvalitetno oružje i održava jaku vojsku. Tamošnja plemena, od kojih su nama najznačajnija Muški (Mezi) i Iberi (autohtono ne-indoevropsko stanovništvo. po kojima je i celo udaljeno Iberijsko poluostrvo dobilo naziv!), Albanci (preci Albanca na Balkanu) udružila su se u snažnu državu. Tokom 8. veka međutim Kolhida je pregažena od strane kimerskih hordi i od tada prestaje njen značaj u istoriji.

kpćšoipš.png

Pored mornarice dakle Kolhida je imala i jaku pešadiju. Iz grčkog mita može se zaključiti da su Argonauti bili uspešni protiv Kolhide ali verovatniji je slučaj da je ovo crnomorsko kraljevstvo uspelo da zadrži svoj primat na Crnom moru sve do svog pada. Kasnije su Grci osnovali nove kolonije na obali Kolhide, ali tek u 6. veku p.n.e.

zuiozuzio.png

Slike - Karta prostiranja Kolhidske kraljevine u ranom Gvozdenom dobu. Dole vidimo pretpostavljeni izgled kolhidske vojske koja je održavala jaku pešadiju ali i konjicu, pored mornarice koja je bila potrebna za održavanje prevlasti na Crnom moru




Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page