top of page

EOLJANI - TESALIJA I AGRESIVNO NASELJAVANJE GVOZDENIH NARODA - GRČKO MRAČNO DOBA

Tesalija je oblast u severnoj Grčkoj koja je bila dom razvijenih neolitskih i bakarnih kultura od 6000. do 2500. godine p.n.e. U Mikensko doba ovde su postojala brojna i značajna naselja, poput Palaje i Volosa. U grčkoj mitologiji Tesalija takođe igra istaknutu ulogu jer je to bio pradomovina heroja Jasona (Argonauta), Ahila, zatim mitskih stvorenja Kentaura, plemena Lapita, Flegijanaca i Mirmidonaca. U stara plemena koje spominje Homer spadali su Eoljani, Magneti, Perebi i Pelazgi.

tesproti2.png

Svi ovi stari narodi koji su živeli u Tesaliji u Bronzanom dobu doživeli su strašno remećenje svog mirnog života kada su sa severa i zapada pristigla nova “gvozdena” plemena. Glavno od njih bili su Tesalci po kojima zemlja i dobija naziv. Tesalci su ustvari bili Tesprotsko pleme i poticali iz Tesprotske Efire, na obali Jonskog mora (iz Epira). To pleme je bilo srodno sa Doranima, ako ne i pravo dorsko pleme.

tesproti1.png

Pod vođstvom ratnih starešina za koje se pričalo da vode poreklo od Herakla, Tesalci su napali zapadni kraj Eolije-Tesalije i isterali Eolce. Kasnije su se proširili na druge delove ove prilično prostrane zemlje preuzimajući plodne oblasti od Pereba, Magneta, ahajskih Ftiota i drugih susednih plemena. Svi oni su Tesalcima morali da plaćaju danak.

epir_heavypeltast2.png

Slike - Ratni odredi Tesalaca koji su osvojili severoistočni deo grčkog kopna. Pretpostavlja se da su glavninu vojske ovih gvozdenih naroda činili kopljanici i čarkaši. Kasnije su međutim Tesalci postali poznati i kao dobri konjanici, štaviše kao najbolji konjanici u Grčkoj.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page