top of page

EOLJANI, POREKLO I PRADOMOVINA - GRČKO MRAČNO DOBA

Eoljani (Eolci) su bili jedno od četiri glavna plemena koja su učestvovala u izgradnji starogrčkog identiteta, pored Ahajaca (koje smo već opisali u okviru Mikenske civilizacije), Dorana (koji su vršili obimne seobe početkom gvozdenog doba) i Jonjana (koje ćemo tek opisati). Njihov naziv potiče od mitskog predaka Eola, koji je bio sin Helena, mitskog utemeljivača grčke (helenske) nacije. Eoljani su se izdvajali od ostalih Grka po svom eolskom narečju.

AncientGreekDialects_Woodard_relabelled_per_Risch.svg (1).png

Eoljani su poticali iz Tesalije koja je ranije, još u Mikensko doba zvana Eolijom. Čak i u to vreme smatrani su jednim od najmnogoljudnijih grčkih plemena. Beoćani, podgrupa Eoljana, isterani su iz Eolije od strane epirskih Tesalaca (još jedno gvozdeno pleme srodno Doranima po kojima je zemlja dobila naziv za sva kasnija vremena) i preselili južnije, u Beotiju.

Eoljani su se pored ovoga proširili na brojna druga mesta u Grčkoj, poput Etolije, Lokrisa, Elisa i Mesenije. Tokom dorske invazije Eoljani su iz Tesalije prešli i preko Egejskog mora na ostrva poput Lezbosa i oblast Eolis u Maloj Aziji.

aeolia.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page