top of page

EOLJANI, NOVA DOMOVINA BEOTIJA - GRČKO MRAČNO DOBA

Već smo rekli da su se eolska plemena pod tesalskom navalom sa zapada preselila na jug, u istočni deo kopnene Grčke, sa starijim nazivom Kadmeja, koji je od tog doba zadobio naziv Beotija, po glavnom eolskom plemenu Beoćanima. Najveći grad u Beotiji zvao se Teba. Beorija je pored toga bila jedna od najstarije naseljenih regiona u preistoriji Grčke.

Ancient_Greek_southern_regions.png

Mnoge grčke legende potekle su iz, i imaju za pozadinu upravo oblast Beotiju. Mitovi od Edipu, o Dionisu i Semeli, o kralju Kadmu koji je doneo pisanu reč (alfabet) Grcima, i mnogi drugi prepričavani su još tokom Mikenske ere kada je grad Teba bio veliki privredni i vojni centar. Beoćani su se našli u centru grčke civilizacije pa su shodno tome održavali intenzivne veze i sa Spartancima i sa Atinom, ali i Malom Azijom i Fenikijom.

gw-hoplite-art-run.jpg

Pre dolaska Eoljana (Beoćana) u Beotiji su živeli domorodački Hekteni koji su pripadali ahajskoj grupi plemena. Mitski hektenski kralj Beotije bio je Ogig koji je stolovao u Tebi i za njegovo vreme Teba je bila veoma jako vojno uporište. U klasično doba Grčke u Beotiji je osnovan Beotski ili Tebanski savez država koji je uključivao i brojne okolne gradove i državice i ovaj savez je bio ozbiljan suparnik spartanskoj i atinskoj hegemoniji. Tebanci su bili poznati po svojoj jakoj pešadiji-hoplitima a izumom nesimetrične falange uspevali su da pobede spartansku vojsku u više navrata.

phrygian_hoplite_by_cloning_souls.jpg

Slike - Karta grčkih država u Mračno doba. Vidimo Beotiju u istočnom delu Grčke, ispod Tesalije, a iznad Atike. Dole vidimo beotske hoplite na autentičnom starogrčkom likovnom prikazu i na savremenom crtežu

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page