top of page

EOLJANI, LAPITI I KONJANIČKI NARODI TESALIJE - GRĆKO MRAČNO DOBA

Lapiti su bili legendarni narod iz grčke mitologije, sa postojbinom u Tesaliji, u dolini Penej. To je bilo eolsko pleme. Poput Mirmidonaca i drugih tesalskih plemena bili su urođenici u odnosu na mlađa dorska i tesprotska plemena pa su ih kasniji Grci smatrali gotovo mitskim bićima. Pored ovoga za Lapite se govorilo da su hrabri ratnici i da su drugim Tesalcima preneli umeće gajenja konja koje su, sa svoje strane, preuzeli od svojih smrtnih neprijatelja Kentaura za koje se pretpostavlja da čak nisu ni bili grčkog porekla već azijskog.

zuoz.png

Lapiti se spominju još u Ilijadi, gde su opremili prilično veliki vojni odred od četrdeset brodova sa ratnicima i učestvovali na strani svegrčke vojske protiv Trojanaca. Na osnovu ovog broja brodova vidimo da su bili veoma mnogoljudno pleme. Lapiti su prikazivani kao konjanici u ravnicama Tesalije.

zuoz5.png

Lapiti su međutim ostali najpoznatiji (u istoriji i mitologiji) kao protivnici i ubice Kentaura, susednog i protivničkog tesalskog plemena koje je poticalo iz Azije i sa sobom donelo umeće gajenja konja. Borba između Lapita i Kentaura prikazivala se kao sukob između civilizovanih naroda Grčke i varvarskih plemena iz Azije.

size1.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page