top of page

EOLJANI, JASON I ARGONAUTI - GRČKO MRAČNO DOBA


Jason je bio grčki mitski heroj koji je bio čuven kao vođa Argonauta u njihovoj potrazi za kultnim predmetom i simbolom bogatstva i prosperiteta—zlatnim runom. Argonauti ustvari predstavljaju žive veze koje su stari Grci (Eoljani i Tesalci konkretno) održavali sa grčkim, i skitskim i drugim azijskim naseobinama, plemenima i narodima na obalama Crnog mora. Te veze su bile trgovačke, kolonijalne ali i osvajačke. Potraga za zlatnim runom može vrlo lako opisivati u stvari ratove Tesalaca sa Kolhiđanima.

argonauts.jpg

U okviru Mikenske civilizacije a na stranici o mikenskim brodovima govorili smo o brodu Argo i Argonautima. Mogla bi da se usvoji drugačija i pretpostavka da je Jason živeo u Mračno doba Grčke i da je bio kralj tesalskog (magnezijskog) grada Jolka na egejskoj obali. Pored ratova sa Kolhidom Jason je bio umešan i u plemićke odnosno dinastijske borbe za osvajanjem vlasti nad celom Tesalijom protiv svog ujaka Peleja.

4061730_orig.jpg

Jason je predvodio napad na Kolhidu, udaljenu naseobinu na najdaljoj, istočnoj obali Crnog mora u pohodu koji je ujedinio brojne eolske, ahajske i dorske čuvene ratnike (verovatno kraljeve i starešine). U toku ovog pohoda grčka vojska susrela se sa brojnim izazovima i upoznala mnoge neobične narode i njihove običaje, baš kao i u slučaju Ilijade i Odiseje. Sve je ovo naravno opisano na mitski alegorijski način.

jason-and-the-argonauts-argo.jpg

Slike - Likovni prikazi mitskog eolskog heroja Jasona, kao i karta kretanja potrage Argonauta za zlatnim runom, u stvari karta kontakta koje su stari Eolci održavali sa susednim mediteranskim civilizacijama. Dole vidimo rekonstrukciju mitskog broda Arga



Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page