top of page

EOLJANI, DRUŠTVENO UREĐENJE I KLASE U TESALIJI - GRČKO MRAČNO DOBA

Baš kao i u slučaju Dorana prilikom naseljavanja novih teritorija i gomilanja većeg bogatstva u rukama ratnih vođa i ratnika, u zemlji Tesaliji došlo je do klasnog raslojavanja raznolikog stanovništva nastalog mešanjem domorodaca (uglavnom Eolaca) sa došljacima-osvajačima sa zapada (Tesprotima-Tesalcima).

U geometrijskom periodu stanovništvo Tesalije je već bilo jasno podeljeno na tri odvojene (i međusobno suprostavljene) klase ljudi:

ghfg.png

1. Penesti—ovu najnižu klasu činili su zemljoradnici-robovi, vrlo nalik helotima u Lakoniji i ostatku Peloponeza.

2. Politički potčinjeni ali lično slobodni ljudi koji su naseljavali oblasti koje nisu zauzeli tesalski osvajači. Plaćali su danak, zadržavajući određenu samostalnost u životnim poslovima ali nisu smeli da obrazuju institucije niti da podižu vojsku. Njima su slični bili perijeci kod Spartanaca.

3. Tesalski osvajači stajali su, logično, na vrhu tesalskog društva, posedovali zemlju, konje i robove, udruživali u grupe i podizali vojsku.

U neko doba nakon osvajanja od strane gvozdenih plemena Tesalija je bila pod vladom kraljeva iz loze Heraklida (kao i kod Dorana) koji su bili glavešine velikih plemićkih porodica. Pod jednim od takvih vođa pod nazivom Alej, zemlja je podeljena na četiri regiona—Ftiotiju, Plistietiju, Tesaliotiju i Pelazgiotiju. Ta podela zadržala se tokom čitave tesalske istorije, i u klasično doba Grčke.

thessalian-and-thracian-cavalrymen.jpg

U određenim prilikama birao se glavni upravitelj zemlje pod nazivom Tagus, čijoj su se vlasti priklanjala sva četiri potčinjena regiona. On je ponekad nazivan kraljem (bazilejem) a ponekad arhonom (starešinom). On je imao zadatak da regrutuje vojsku iz svih regiona, i određivao visinu danka koji su plaćala potčinjena plemena.

U doba na primer kada je Jason od Fere bio tagus Tesalije (pred kraj klasičnog doba Grčke, a malo pre uspona Makedonije) njihova vojska brojala je 8.000 konjanika i 20.000 pešaka-kopljanika.


py502dfb1f.jpg

Slike - Pripadnici najviše ratničke klase u Tesaliji koji su smeli da poseduju konje i oružje. Eolski i ahajski domoroci su im plaćali danak ili radili na njihovim njivama kao robovi

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page