top of page

MIKENSKI MAČEVI TIPA CI - PODTIP ROGATIH MAČEVA

Razvoj mikenskog (ahajskog) mača Ci tipa—Mač ovog tipa datira se na 1450. godinu p.n.e. Podtip Ci razvijen je kao naslednik mača tipa B. To se posebno jasno može videti ako se poredi sa onim primercima koji su pronađeni u jamskim grobnicama u Mikeni, u smislu pojave “rogova” I načina na koji se drška spajala sa oštricom, putem zakivanja.

Sredinom 15. veka p.n.e podtip Ci je pravljen u oblasti Egeja sa veoma finim dekoracijama, poput onih koje su nosili mačevi tipa A. U tom smislu, rogovi su bili prosto prva ideja za nastanak štitnika na mačevima A tipa, kako bi se ruka zaštitila od oštrice protivnika. Ova karakteristika dostigla je svoju maksimalnu dužinu kod primeraka Ci mačeva pronađenih u Bugarskoj. Ovakvi mačevi bili su dugački od 70 do 100 cm.

Picture1.png

U Festosu na Kritu, u čuvenoj “Plemićkoj grobnici” (Tombe dei Nobili) pronađen je mač tipa Ci. Ovaj mač, preciznije bodež, bio je dugačak 43 cm. Drška i rogovi ovog mača bili su ukrašeni sa ugraviranim zlatnim pločicama. Zlatni komadići i dalje se mogu videti na jednoj od bronzanih nitni sa drške.

sword63.jpg

Dobro čuvan mač tipa Ci, koji se datira na 1400. godinu p.n.e, nađen je i u mesto Arkanes, na Kritu.

Jedan od primeraka nađen je i u palati u Knososu, sa sve zlatnim nitnama. Datira se na 1350. godinu p.n.e.

Ovakvih mačeva bilo je naravno i na kopnenom delu Grčke, i to recimo u onom istom mestu gde je pronađen čuveni oklop, po kojem je čitav tip oklopa dobio ime, Dendra. Taj primerak datiran je takođe na 1400, godinu p.n.e. On ima zlatne i bronzane čavle i jabučicu od slonovače.

Iz svega ovoga zaključujemo da su primerci mačeva tipa Ci bili veoma skupi, i rezervisani za pripadnike plemstva i vladajući sloj.

sword62.jpg

Primerak ci mača koji je pronađen u grobnici Kidonije na Kritu dugačak je čitavih 83 cm, što je ipak bio tek izuzetak za ovaj tip mača.

Na osnovu pronađenih primeraka i ostataka može se uraditi skica mača zajedno sa njegovim kanijama, kakav bi bio u trenutku izrade, u Bronzanom dobu Grčke, negde oko 1400. godine p.n.e.

sword69.jpg





Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page