top of page

MIKENSKI MAČEVI TIPA A

bodeži i mačevi A i B tipa oni koji imaju kratki pločasti jezičak na donjoj strani oštrice, koji se umeće u dršku izrađenu od nekog drugog materijala (eng. Tab-tanged swords). Iako ove tipove mačeva više povezujemo sa Minojskom civilizacijom, oni su otkrivani i na području kopnene Grčke. Najstariji mačevi tipa A koje možemo smatrati ostacima Mikenske kulture pronađeni su u kružnim grobnicama iz Mikene, i datiraju se na period oko 1600. godine, dakle u same početke ove civilizacije.

sword28.jpg

Nekoliko bronzanih mačeva tipa A takođe je pronađeno u jamskim grobnicama iz perioda oko 1500. godine. Neke od njih našao je Henri Šliman i to su oni primerci sa prelepim dekoracijama, koje prikazuju lavove i konje u trku, ratnike sa osmicama-štitovima i spirale.

bronze myc swords.gif

U jamskoj grobnici iz Mikene, iz perioda 1600. godina p.n.e potiče i mač sa zlatnom dekorisanom drškom, koji svrstavamo u tip A. Drška sa sjajno ugraviranim zlatnim spiralama završava se sa glavom lava ili zmaja. Jabučica ovog mača verovatno je od kristalnog kamena.

sword46.jpg

Takav mač je sigurno bio basnoslovno skup i izrađen za nekog kralja ili aristokratu, a vrlo verovatno nikada nije ni video borbu, već je čuvan kao ukras ili ritualni predmet.

sword211.jpg

Mač A tipa sa zlatnom drškom i oplatom na jabučici, dekorisan sa spiralama i koncentričnim krugovima, otkriven je u velikoj pravougaonoj kamenoj grobnici na ostrvu Skopelos. Darovi u grobnici ukazuju na to da je mač pripadao mikenskom ratniku iz 16. ili 15. veka p.n.e.

U jamskim grobnicama u Mikeni otkriveno je nekoliko mačeva tipa A, koji su delimično prekriveni tankim zlatnim pločicama. Zlato je služilo kao dekorativni element koji se stavljao i na oštricu i na kanije oružja. Veoma lepi primerci zlatnih ukrasa na kanijama pronađeni su u grobnici pod oznakom C, koji se datiraju na 1500. godinu p.n.e.

sword43.jpg

Na osnovu spomenutih elemenata može se uraditi rekonstrukcija mikenskog mača tipa A, sa sve kanijama. Bronzani mač imao je ukrašenu oštricu i zlatom optočenu dršku. Drvene kanije su bila ukrašavane velikim zlatnim dugmičičima i pločicama, a zatim obmotavane kožnim trakama.

sword52.jpg











Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page