top of page

EVOLUCIJA BODEŽA I MAČEVA U OBLASTI EGEJA - MINOJSKI I MIKENSKI MAČEVI

Već smo više puta objasnili da je Mikenska civilizacija svojevrsna naslednica bronzane civilizacije sa Krita, tzv. Minojske civlizacije, prebacujući svoj centar na kopneni deo Grčke, konkretno na Peloponez. Zbog toga je sasvim razumljivo da je i razvoj tehnologije sledio evolutivne prelaske sa jedne civilizacije na drugu, a ovo u veoma velikoj meri važi i za tehnologiju izrade oružja, u ovom slučaju bronzanih bodeža i mačeva. Mikenjani su međutim trpeli i uticaj iz kopnenog dela Evrope, pa se moraju posmatrati kao mešavina kritsko-bliskoistočne i kopnene evropske kulture.

Nebra_Schwerter.jpg

Bodeže od bronze i mačeve kao novu, i vrlo značaju vrstu oružja koja se razvila od bodeža u oblasti Egeja već smo delimično opisivali na stranici Minojski mačevi, u odeljku o Minojcima. Stranica koju predstavljamo služiće kao nastavak već opisanog.

05220014.jpg

Na navedenoj stranici o bronzanim bodežima i mačevima sa Krita rekli smo da se bodeži i mačevi javljaju u više tipova, tj. oblika, kategorisanih po velikim slovima latinice, redom od A, B, C i tako dalje. Prvi bodeži bili su kratki, masivni i trougaonog oblika, da bi vremenom zadobijali sve duže i elegantnije oštrice, pretvarajući se tako u bronzane mačeve, dužine preko 60 cm, oružje koje je obeležilo Bronzano doba.

05220010.jpg

Minojski i Mikenski mačevi klasifikovani su po oznakama od A do H, po Sandersovoj tipologiji, Tipovi A i B (sa klinastom umetnom pločicom) jesu najraniji vidovi bronzanih mačeva koji se javljaju u 17. i 16. veku p.n.e, i njih konkretno vezujemo u većoj meri za stare Minojce.

sword38.jpg

Tipovi C (rogati mačevi) i D (krstasti mačevi) potiču iz 15. i 14. veka p.n.e. Tipovi E i F (sa drškom u obliku latiničnog slova T) još su mlađi i njih datiramo na period oko 13. i 12. veka p.n.e.

sword210.jpg

U ovim poslednjim vekovima Mikenske civilizacije međutim došlo je i do ponovnog oživljavanja interesovanja za “rogate mačeve” koji se sada, u mlađem obliku, klasifikuju pod slovima G i H. Mačevi tipa H su oni koji se već više povezuju sa čuvenim Pomorskim narodom, i oni se dosta mogu naći i u Anadoliji.

sword66.jpg

Savremenici mačeva od E do H bili su i oni tipa Naue II, uveženi u oblast Egeja iz jugoistočne Evrope, znači negde sa Balkanskog poluostrva.

sword90.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page