top of page

BRONZANE I KOŽNE BOJNE KAPE - NOVIJI TIPOVI ŠLEMOVA U MRAČNOM DOBU GRČKE

Što se tiče perioda kada su Grčkom već u potpunosti zavladala gvozdena plemena sa Balkana, čini se da je glavni predstavnik šlema u to doba bronzani primerak nađen u Tirintu koji se datira na 1050. godinu p.n.e. Iako ga ovde nazivamo “bronzanim šlemom” to je ustvari više bilo bronzano ojačanje koje se navlačilo preko kožne kape pa I samo zbog toga ima neobičan oblik.

f5d1fbbabf3dffb2b3fd1754d58065f6 (1).jpg

Tirintska bronzana kapa sastoji se od četiri ploča – dve trougaone bočne ploče I dve pravougaone zakrivljene ploče koje idu od čela do temena. Na ovu bronzanu kapu nameštala se svakako I perjanica, poput onih kod jež-šlema. Bočne pločce ukrašene su I ojačane bronzanim pločicama kružnog oblika. Štitnici za obraze su dodatno kačeni I oni nalikuju delovima starih tipova šlema iz Dendre I Knososa.

images (12).jpg

Drugi ratnici na vazama imaju nisku perjanicu na šlemu, što se može opisati kao jež perjanica, verovatno načinjena od stvrdnute konjske grive. Takav tip smo u okviru mikenske civilizacije nazvali jež-šlemom. Pored ovih elemenata na šlemovima grčkih ratnika iz Mračnog doba mogu se videti I dugačke perjanice koje lepršaju iza šlema, kao I rogovi na prednjem delu šlemova.

elmi11.jpg

Za sledećih 200 godina gotovo da nema nikakvih dokaza o šlemovima u Grčkoj, gotovo sigurno zbog oštre nestašice bronze koja je nastala zbog gubitka trgovačkih I ostalih kontakta sa spoljnim svetom nakon pada Mikenske civilizacije. Novi gospodari Grčke tek su imali pred sobom zadatak da obnove zemlju I njene proizvodne kapacitete. Bronzani šlemovi su naravno I dalje ostali u primeni, barem među pripadnicima vladajuće ratničke elite, ali nikada nisu zakopavani u grobove zajedno sa ostacima pokojnika. Većina ratnika međutim pribegavala je primeni kožnih kapa čije primerke svakako ne možemo očekivati da nađemo.

latehelmet121.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page