top of page

ORUŽJE DANA 05.05.2014. GODINE - KONJANIČKA SEKIRA

To su primerci sekira koje su bile prilagođene da ih koriste vitezi na konju. Sa jedne strane je obično bila pljosnato oštro sečivo a sa druge je mogla da bude glava pijuka ili čekića, tzv. “gavranovog kljuna” itd. Drška je obično imala prikačene kožne kaiševe kako bi se sekira bolje uhvatila I držala za ruku.

Konjaničkasekira2.jpg

Sekire prilagođene konkretno konjanicima nisu se pojavile sve negde do pred kraj 15. Veka. U to doba je pun pločasti oklop bio na vrhuncu svog razvoja I primene. Takav oklop je u velikoj meri ograničavao dejstvo mačeva pa su ratnici bili prinuđeni da pronađu druge načine da pobede teško oklopljene protivnike. Zbog toga su se u Evropi 16. Veka pojavila brojna probojna oružja, među kojima I konjanička sekira. Ovakve sekire su često zadržavale estetske kvalitete mačeva, sa sve dekoracijama I najsavremenijim tehnikama kovanja gvožđa I čelika.

Konjaničkasekira1.jpg

Konjaničke sekire su se pokazale doraslim svom zadatku probijanja oklopa. Većina primeraka ima kratko zakrivljeno sečivo koje je balansirano sa čekićem ili šiljkom (pijukom). Mnoge imaju šiljak I na vrhu, što više nalikuje na helebarde.

Konjaničkasekira3.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page