top of page

ORUŽJE DANA 25.07.2014. GODINE – FRANCISKA, FRANAČKA SEKIRA ZA BACANJE (RANI SREDNJI VEK)

Franciska ili frančeska je sekira za bacanje koja je korišćena kao oružje tokom ranog srednjeg veka među Francima, germanskom plemenu koje je naselilo severozapadne delove Galije. To je bilo praktično njihovo najtipičnije nacionalno oružje još od doba Merovinga, vladarske dinastije od 500. Do 750. Godine. Franciska je takođe dosta korišćena I u doba Karla Velikog (768-814). Iako se danas istorijski najčešće povezuje sa Francima, francisku (tj. njoj slične tipove) koristila su I druga germanska plemena I ratnici, uključujući Anglo-Saksone. Zbog toga je dosta franciski nađeno I po Engleskoj.

franciska1.jpg

Franciska se izdvaja svojom neobičnom glavom u obliku luka koji se širi ka posečnoj ivici I završava izraženim ćoškovima na gornjoj I donjoj strain. Vrh glave je obično u obliku slova S ili konveksnog oblika, dok se donji deo zakrivljuje I formira lakat sa kraćom drvenom držaljom. Većina franciski imala je okrugli ili elipsasti prorez za ubacivanje drške, poput vikinških dugih sekira.

franciska3.jpg

Na osnovu merenja pronađenih glava franciska je imala dužinu oko 40 cm I širinu posečne ivice od 10 cm, sa prosečnom težinom od oko 600 grama.

franciska4.jpg

Franački ratnik nosio je mač I štit, a pored njih I nekoliko sekira za bacanje. Gvozdena glava ovog bacačkog oružja bila je veoma teška I vanredno oštra, dok je drvena drška bila neobično kratka. Sekire su se bacale u prvom jurišu na neprijatelja, sa ciljem da se razbiju njihovi štitovi I da se ubije što više protivnika iz prvih redova. Svi Franci u trku bacali su sekire istovremeno na dati signal zapovednika.

franciska2.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page