top of page

ORUŽJE DANA 22.07.2014. GODINE – JITE, UDARAČKA PALICA SAMURAJSKE POLICIJE IZ EDO PERIODA JAPANA

Jite ili jute (u bukvalnom prevodu: “deset ruku”) je bilo specijalizovano oružje koje su koristili pripadnici policijskih snaga u istorijskom period Japana koji se naziva Edo šogunat (od 1603. do 1868. godine). Jite je praktično bio zamena za zvaničnu legitimaciju ili značku policijaca ali I svih drugih zvaničnih državnih lica, uključujući više činove samurajske policije. Jite je pored toga I glavni rekvizit u japanskoj borilačkoj veštini jutedžitsu.

jite4.jpg

Iako je u suštini predstavljao običnu palicu za udaranje jite je bio složeno oružje koje se sastojalo iz većeg broja delova ili elemenata. Glavni delovi bili su: bošin – metalna šipka, okruglog ili višeugaonog prečnika; sentan – vršak ili glava jitea; kagi – kuka ili štitnik sa jedne strane bošina; tsuka – drška jitea; tsukamaki – omotač za dršku od nekog finog prirodnog materijala poput kože; kan – prsten na vrhu tsuke za vezivanje jitea za kaiš. Pored ovoga skoro svaki bolje urađeni jite imao je I svoje kanije kao za samurajski mač.

jite6.jpg

Jite se razvio u Japanu poznijeg doba zbog zabrane unošenja mačeva u palate vladara (šoguna). Taj zakon važio je za sve, pa čak I za čuvare palate. Zbog ove zabrane došlo je do razvitka I primene većeg broja različitog tupog naoružanja. Jite se pokazao kao najbolji tip palice I vremenom je postao symbol istaknutog položaja dvorskih gardista u feudalnom Japanu.

jite5.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page