top of page

ORUŽJE DANA 21.07.2014. GODINE – GONTLETI, SREDNJEVEKOVNE BOJNE RUKAVICE


Gontlet (nije poznat istorijski autentični srpski naziv za ovaj komad ratne opreme) je predstavljao brojne različite tipove metalnih štitnika za ruke, zglobove I podlaktice, to jest metalne ili bojne rukavice koje su korišćene u ratovima I viteškim bojevima u Srednjem veku. Gontleti su izrađivani u mnogo različitih oblika, od neke grublje tkanine, kože ili od punih metalnih ploča.

gontlet3.jpg

Istorijski, gontlete su koristili vojnici I vitezovi u vojskama Srednjevekovnih evropskih kraljevina. Gontleti su smatrani delom bojne opreme, tj, delom oklopa, I bili su vrlo korisni jer su dlanovi I zglobovi bili vrlo osetljivi I izloženi u borbi prsa u prsa. Gontleti su kasnije nestali iz upotrebe u isto vreme kad I ostali komadi oklopa, ponajviše zbog pojave vatrenog oružja.

gontlet5.jpg

Neki gontleti su imali spojene I dodatne delove za udaranje, poput šiljaka, zadebljanja ili metalnih predmeta koje danas nazivamo “bokserima” (spojeni prstenovi za udaranje). Pomoću njih su gontleti mogli da se koriste I kao udaračko oružje u položaju stisnute pesnice.

Gontleti su imali I simboličnu funkciju tokom viteških turnira ili dvoboja kada bi izazivač bacio svoju metalnu rukavicu na zemlju ili na izazvanog protivnika. Ako protivnik podigne gontlet sa zemlje smatralo se da je prihvatio borbu. Taj običaj dobio je izraz I u sprskom jeziku kao fraza “baciti nekom rukavicu u lice”.

gontlet1.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page