top of page

AMAZONKE, VOJSKA I ORUŽJE U DOBA RATA SA ATINOM - GRČKO MRAČNO DOBA

Amazonke odnosno Skiti sa kojima su se Atinjani sukobili bili su veoma ratnički orijentisan narod koji su živeli organizovani u skilama—što je pojam koji je istovremeno označavao porodicu ali i vojnički odred. Skitski mladići (a verovatno i devojke) su od malena učeni veštini borbe prsa u prsa koja se zvala anitome—”sve i svugde”, a koja je, kako joj i ime kaže dozvoljavala praktično sve—šutiranje, ujedanje i kopanje očiju, između ostalog. Jedini tip vojne jedinice u kojoj su skitski ratnici tog doba služili bio je hipotoksotai, grčka reč koja je označavala strelce na konju.

amazons (2).jpg

Skiti koji su napadali Atinu od ratne opreme imali su pre svega dve vredne stvari, a to su ratnički štit i jahaći oglav od volujske kože, optočen bronzom (ili zlatom kod imućnijih Skita). Štit je bio posebno zanimljiv deo opreme, pravljen od medveđe kože, od najjačeg dela što ide preko lopatica, oblika polumeseca i tri sloja debeo, sastavljen lepkom od jelenjih žila i spolja obložen krznom crnog leoparda.

AmazonWW1.jpg

Najprostije skitsko oružje bila je garota za davljenje. Skitska garota zvala se ksela, i ona je služila da se kosa veže u svojevrsni šlem. Ksela ima krajeve od jelenjeg roga i ugraviranu aresovu bojnu sekiru. Ali najčešće napadačko oružje Amazonki bio je džilit, dugačak 1,5 metar, sa perima pozadi, obično od mekog drveta tako da nalikuje na veliku strelu. O oružju Amazonki koje su učestvovale u Trojanskom ratu možete pročitati ovde.

hi_amazonexist_04_1920x1038_or.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page