top of page

JONJANI, BRODOVI U MRAČNO DOBA GRČKE

Brodovi Jonjana spominju se još u Mikensko doba jer su jonski odredi učestvovali u Trojanskom ratu, naravno na strani združenih grčkih snaga. O njima se naravno ne kaže mnogo i ništa konkretno osim da su pravljeni od drveta jele (pramac, krma, oplata broda i vesla) i topole (jedro jonskih brodova), što su meke vrste drveta lake za tesanje i obradu. Takvim brodovima su se mnogi od njih i preselili iz Egileje u novu domovinu na obalama Egejskog mora.

pentecontore.jpg
1180281333.jpg

U to doba svaki jonski brod imao je pedeset vesala, 25 sa svake strane, što bi značilo da je to bio pentekonter, tip grčkog broda koji smo opisali na stranicama o mikenskim brodovima. Za izradu jednog broda trebalo je saseći i obraditi pdesetak velikih jela pa su takvi brodovi bili zaista veoma vredni.

theseus (2).jpg
Ship-of-Theseus.jpeg

Po Plutarhu, atinski brodovi u doba Tezeja imali su manje vesla, trideset, što ukazuje i na manje dimenzije samog broda. Takvi brodovi zvali su se trijakonteri. Zbog čega su Jonjani ovog kasnijeg doba pravili manje brodove možemo samo da nagađamo. Jedna od pretpostavki bila bi da atička obala nema bujno rastinje i da je drvo bilo veoma vredno, pa se sa drvnom građom štedelo i na izradi brodova. Druga pretpostavka govori u prilog tome da su manji brodovi bili brži i lakši za manevrisanje, tj. za piratske aktivnosti na moru kojima su se Atinjani prevashodno bavili.

U doba razvijenih grčkih polisa (Klasično doba Grčke) Jonjani su bili poznati po svojim triremama, ratnim galijama sa tri reda vesala, ali o tome ćemo pričati znatno kasnije.

theseusship1-300x225.jpg

Slike - Jonski brodovi, gore vidimo jonski pentekonter u doba Trojanskog rata, zatim brodove iseljenika u malu Aziju, atinski trijakonter, scenu iz rata Atine i Krita (iskrcavanje Tezeja na Krit), i Tezejev brod sa crnim jedrima koji je naveo Tezejevog oca Egeja da pomisli kako je ovaj poginuo u ratu i da skoči sa litice u more koje ovo od tog doba, po grčkom mitu, nosi naziv Egejsko. koje je pre toga bilo poznato kao Pelaško more.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page