top of page

JONJANI, SEOBE U ATIKU, NA KIKLADE I U MALU AZIJU - GRČKO MRAČNO DOBA

Iseljeni Jonjani su se preselili u Atiku i njenu okolinu, gde su se neki zadržali a drugi otišli dalje na grčka ostrva, Sifnos, serifos, Nakso, Keu i Samos. Kasnije su se mnogi odatle odselili na obalu Male Azije i obrazovali istorijski poznatu oblast Jonije. Pored ovoga, solidno naseljena i oplemenjena Jonjanima bila je i makedonska i tračka obala Egeja, gde su Jonjani obrazovali brojne trgovačke kolonije.

330px-Greek_Galleys.jpg

Za razliku od agresivnih i militaristički nastrojenih Dorana i njima srodnih plemena (poput Tesprota iz Epira), Jonjani su od najveće starine bili poznati po svojoj ljubavi prema filozofiji, umetnosti, demokratiji i životnim zadovoljstvima—što su karakteristike koje su najbolje ispoljili Atinjani, deo jonske grupe naroda.

iopio.png

Iz ovog razloga Jonjani neće biti mnogo zanimljivi sa aspekta hladnog oružja i vojne tehnologije, sve do trenutka dok ne stvore jaku državu i mornaricu, i umešaju se u političke borbe sa ostalim grčkim polisima. Ipak i u vekovnom životu Jonjana bilo je ratova i borbi, pa je organizacija vojske i primena oružja bila neizbežna, ako ništa drugo makar u samoodbrani.

Ionian_Marines.jpg

Slike - Gore vidimo veliku jonsku triremu, napredni tip grčkog ratnog broda kojim su Jonjani gospodarili egejskim morem. Dole vidimo jonskog ratnika u punoj ratnoj opremi koji se nevoljno oprašta od porodice. Za razliku od Dorana (Spartanaca) Jonci su rat smatrali tek nužnim zlom i gledali su da ga izbegnu po svaku cenu

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page