top of page

JONJANI - POREKLO OVOG MIROLJUBIVOG EGEJSKOG NARODA

Jonjani su bili jedno od četiri glavna plemena koja su učestvovala u izgradnji Grčke nacije kako smo to već spominjali na stranicama o prethodno opisanim plemenima Ahajaca (Mikenjana), Dorana i Eoljana (Tesalaca). Jonjani su govorili posebnim jezikom, odnosno posebnim dijalektom starogrčkog. U Jonjane su spadali stanovnici Atike, Euboje, Kikladskih ostrva i deo obale Male Azije koju su naselili jonski iseljenici. Naziv ovog plemena danas figurira samo u nazivu za deo Mediteranskog mora (Jonsko) sa zapadne obale Grčke, što paradoksalno nikada nije bilo središte jonskog etniciteta, mada možda govori o njihovoj pra-pra-domovini.

maplydia.jpg

Mit o poreklu govori da su Jonjani dobili naziv po mitskom pretku Jonu koji je živeo u severnom delu Peloponeza koji se zvao Egilej. Kada su Dorani izvršili invaziju na Peloponez i isterali Ahajce iz Argolide i Lakonije, ovi su se preselili u Egilej (koja je od tog doba ostala poznata kao Aheja) i odatle dalje potisnuli domorodačke Jonjane.

zuizuiz.png

Jonjani su poticali iz zemlje koja se zvala Egilej, a kasnije Aheja, a pre nego što su došli Dorani oni su se zvali egilejskim Pelazgima, što ukazuje na njihovo autohtono egejsko poreko. Aheja je u Mikensko doba bila podeljena na 12 jonskih zajednica: Pelenu, Egiru, Egeju, Buru, Heliku, Egijon, Ripu, Patreju, Olenus, Dimu, Triteju i Kinuriju. Svi oni Jonjani koji su ostali na Peloponezu nakon velikih invazija gvozdenih naroda sa Balkana vremenom su asimilovani u Dorane.

panionmp2.GIF

Slike-Na vrhu vidimo kartu rasprostiranja glavnih grčkih etničkih skupina pred period obrazovanja ujedinjene grčke nacije. Na karti ispod su prikazane dve oblasti najgušće naseljene Joncima—oblast Atike i Euboje, i deo obale Male Azije. Treća karta pokazuje Joniju—oblast u maloj Aziji koju su naselili Jonjani, slično kako su to učinili Eoljani severno i Dorani južno od njih.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page